21 Haziran 2011 Salı

tartışma

Özürlü mü, Engelli mi Tartışmasına Son 

17 Eylül 2007 18:27                (afiyans29)  
Onların kimseye bir ÖZÜR borcu yok , onlar özürlü değil. Sadece bazı işleri yapmak için fiziksel ENGELLERİ var. Bu yüzden engellei denmesi daha doğru bence (Gerçi bazıları o engelleri aşıp öyle güzel başarılara imza atıyorlar ki. İmrenerek ve ibretle bakıyorum. )
17 Eylül 2007 18:54                (xangoch)    
ayinesi iştir kişinin lafa bakılmaz.
hiç unutmam görme engelli bir kardeşim ankara büyük şehir belediyesinin kurtuluş metro durağı inşası sırasında bu çukura düşmüştü,çünkü belediye(küçük harfle) önlem almamıştı.sonrasında ise bu durumu protesto eden engelli arkadaşlarımıza ankaray görevlileri dayak atmıştı.biz bazı insanları yoksaydığımız müddetçe onlara ne ad koyarsak koyalım asıl özürlü bizlerizdir.bu bağlamda adına engelli özürlü sakat ne derseniz diyin,onalar için yapabileceğiniz halde bir şey yapmıyorsanız asıl siz özürlüsünüz ve bazılarının özüre değil anayasayla belirlenmiş hizmete ihtiyacı var.
Türkiye Cumhuriyeti Anayasası
B. Sosyal güvenlik bakımından özel olarak korunması gerekenler
Madde 61.- Devlet harp ve vazife şehitlerinin dul ve yetimleriyle, malûl ve gazileri korur ve toplumda kendilerine yaraşır bir hayat seviyesi sağlar.
Devlet, sakatların korunmalarını ve toplum hayatına intibaklarını sağlayıcı tedbirleri alır.
Yaşlılar, Devletçe korunur. Yaşlılara Devlet yardımı ve sağlanacak diğer haklar ve kolaylıklar kanunla düzenlenir.                    (idealist84)
Devlet, korunmaya muhtaç çocukların topluma kazandırılması için her türlü tedbiri alır.
Bu amaçlarla gerekli teşkilat ve tesisleri kurar veya kurdurur.
17 Eylül 2007 19:06        
Arkadaşım yaşanan olumsuzluklar bizleri yıldırmasın. Aksine daha da azimli bir şekilde mücadeleye devam etmeliyiz. Çünkü haklıyız, hakkımızı almalıyız.
18 Eylül 2007 01:32                (gohlil)
arkadaşlar bir kişi özürlü ise bu kişinin özrünü engele dönüştüren toplumdur bir kişi eğer yürüyemiyorsa bu kişi özürlüdür fakat bu kişi gerekli cevre düzenlemesi yapılmadığı için otobüse binemiyorsa bu kişinin özrü engele dönüşür o yüzden bırakalım kavramlarıda bu insanlar için yaşamı nasıl kolaylaştırabiliriz onu düşünelim saygılar...
18 Eylül 2007 09:44                (canpranga06)
kesinlikle özürlü lafına karşıyım.. çünkü kendi kabahati yok.. engelli demek en doğrusu.. lütfen dikkkat edelim hassas davranalım..
18 Eylül 2007 10:24                (idealist84)
Arkadaşlar, bütüm Avrupa Birliği Ülkelerinde bu durumda olan bireylere söylenen sözcüklerin Türkçe karşılığı engellidir. Özürlü kelimesi ise yazımda ve defalarca yorumlarımda söylediğim gibi ticari mallar için kullanılır, defolu anlamında. Çoğu kez karşılaşırız annelerimiz, ablalarımız pazardan giyecek birşey alırken bakarlar ve aaa özürlüymüş bu derler ve koyarlar. Bunun ben o anlamda söylmedim öbür anlamda söyledim gibi bir açıklaması olamaz. Çünkü bu sözcük bir terminoloji sözcüğü ve kavramıdır.
18 Eylül 2007 11:10                (ozelegitim)
Merhaba özel eğitim öğretmeni olarak bir örnekle açıklamak istiyorum. Eğer engelin senin bir işi yapmanı engelliyorsa özürlüsün demektir. Mesela merdiven çıkamk isteyen bendensel engelli bunu koltuk değnekleriyle yapıyorsa bu kişi özürlü değil engellidir.
18 Eylül 2007 11:39                (esefd)  
gerçekten çok güzel bir konuya değinmişsiniz. toplumun farketmeden yaptığı en büyük hatalardan biri.umarım toplumumuz ve yöneticilerimiz bir an önce bilinçlenir .
19 Eylül 2007 00:06        
Kelimeye hangi anlamı verdiğimiz önemli. Geçmiş yıllara bakılınca bu kelimelerin oldukça değiştiği görülüyor. Bence, kelimelerin içini iyiyle, güzelle dolduramadıkça sürekli onları değiştiriyoruz.
19 Eylül 2007 10:05                (davel)
Engel ve engellilik artık bir terminoloji oluşturacak kadar kelime ve kavram barındırmaktadır bünyesinde ve terminolojik olan bir kavram, özel anlam ifade eden bir kavramın birden fazla anlamı olamaz. Biz tabi ki biliyoruz özürlü derken defolu demek istemediniz ama özel kavramlarda 1. anlam ve 2. anlam olmamalı yani söylenildiğinde herkesin zihninde aynı şeyi uyandırmalı.
19 Eylül 2007 11:28                (idealist84)
sayın türkçe öğretmenimize bu konuya değindiği için bir engelli birey olarak şükranlarımı diliyorum.evet bizler engelliyiz bu suç? bunu bir tokat gibi yüzümüze vurmalarına hakkı yok kimsenin. özürlü kelimesi cidden bizleri inciten bir yaklaşım bu kelimelinin kullanılamsını devletimiz yasaklasın. belki bu çok ciddi bir sorun değil çünkü engelliler herzaman bu ülkede hor görülüyor. yaşadığımız sorunlar sadece bu özürlü kelimesi değil. madem bu konuda türkçe öğretmenimiz fikir beyan etmiş bende vandan katılan bir engelli vatandaş olarak bütün kalbimle destekliyorum.engellilerin sesi olarak düşüncelirimizi dile getirdik. bu konuda duyarlarlı vatandaşlara şükranlarımı borç bilirim.. ŞAHİN KURT VAN (dolu
19 Eylül 2007 13:45        
tşk abi güzel bir konuya el atmısın ama sorun sadece eng.veya özür kavramı değil iş ve işyerlerindeki problemlere de el atılsa iyi olur saygılar. (canfadimim)  
19 Eylül 2007 15:27        
Teşekkür ederim. Engelliler ile ilgili diğer projelerimizde var. Umarım destek bulur ve gerçekleştiririz. (idealist84)
21 Eylül 2007 21:52        
Merhaba, İdealist84!
Vallahi projeni şu anda gerçekleştiremezsen bile bu kadar insan okumuş ve bilgilenmiş ve bu insanlar çevresindekilere anlatsalar bu iki kavramın arasındaki farkı kamuoyu desteği o kadar çok büyük olur ki, sen bile inanamazsın.
Projelerin ve editör olarak gösterdiğin duyarlılıktan dolayı teşekkür ederim. (greenworld88)   22 Eylül 2007 10:06        
Zaten projenin temel amacı sosyal bilinc oluşturmak o nedenle forum bu işlevi büyük ölçüde yerine getirdi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder